zoeken
actie

Oekraïne

Groot land

Oekraïne is een republiek en is ca. 14,5 keer zo groot als Nederland. Het is na Rusland het grootste land van Europa. In het oosten en noorden grenst het aan Rusland. De westelijke buurlanden zijn van noordwest naar zuidwest: Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, en Moldavië. Het grootste deel van het land bestaat uit vruchtbare landbouwgrond. Daarnaast is het land rijk aan delfstoffen. De enorme stad Kiev is de hoofdstad.

De bevolking is voor 70% van oorsprong Oekraïens. De officiële voertaal is Oekraïens. Tot en met 1991 was de voertaal Russisch. Deze twee talen lijken overigens veel op elkaar. De meeste mensen kunnen dan ook beide talen verstaan en vaak ook spreken. In het zuidwestelijk grensgebied wonen veel Hongaren, die onderling Hongaars spreken.

Slechte economische situatie

De republiek Oekraïne is in 1991 officieel onafhankelijk geworden van Rusland. Sinds de val van het communisme is er veel veranderd, al is de economische situatie nog steeds slecht. Van de ca. 52 miljoen inwoners leven er dertig miljoen in armoede. Meer dan één derde deel van de bewoners op het platteland heeft geen vaste baan. Vaak hebben ze seizoensgebonden werk op het land, waardoor ze de rest van het jaar in de stad werk moeten zoeken. Het gevolg van die migratie brengt weer veel sociale en andere problemen met zich mee. De economie richt zich echter langzaam op en de politiek is meer gericht op het westen.