Borsjtsj
Dorenda Snieder stuurde ons een recept van Borsjtsj uit Oekraïne. Dit is bietensoep, die ook in veel andere Oost-Europese landen een populair gerecht is. Hier het recept.
Er is een gezegde: zoveel huisvrouwen, zoveel borsjtsjen. Niemand is het erover eens of je nou tomatenpuree, tomatensap of verse tomaten moet gebruiken. Of je de bieten rauw in de bouillon moet doen of dat je ze eerst moet smoren, enz. Volgens sommige recepten moet er heel fijngesneden gezouten varkensvet (salo) in. Vaak wordt borsjtsj opgediend met een klodder smetana (iets wat op crème fraîche lijkt) in het midden. Hoe dan ook, het komt allemaal niet zo nauw. Doe wat je lekker lijkt. Het belangrijkste in echte Oekraïense borsjtsj is dat er behalve water minimaal negen verschillende ingrediënten zitten, waaronder in ieder geval rode bieten.
Nodig:
1,5 liter water
250 gr. soepvlees, liefst met bot voor de smaak
evt. een bouillonblokje
1 rode biet
1 winterwortel
2 middelgrote aardappelen
½ ui
olie
1 eetlepel tomatenpuree
100 gr. witte kool
½ rode paprika
1 teentje knoflook
peterselie, dille, laurierblad (alle liefst vers)
zout, suiker naar smaak
Bereiding:
Zet het vlees in koud water op en breng het water aan de kook. Schep het schuim eraf, voeg eventueel het bouillonblokje en laat het geheel ongeveer een uur koken (tot het vlees gaar is).
Schil wortel en biet, snijd deze in fijne reepjes snijden (de biet eventueel grof raspen) en voeg deze toe aan de bouillon.
Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes van 1,5–2 cm en doe deze 15-20 minuten na de wortel en biet in de pan.
Snipper de ui en bak deze in wat olie tot hij goudgeel is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en verwarm alles nog een paar minuten.
Snijd de kool en de paprika in dunne sliertjes.
Doe de kool, paprika en het tomaten-uimengsel in de pan, wanneer de aardappels gaar zijn. Meng alles goed en voeg zout naar smaak toe. Voeg eventueel een halve eetlepel suiker toe.
Pers de knoflook in een knoflookpers of raps deze heel fijn en doe deze in de soep. Voeg kruiden toe naar smaak en roer goed.
Nadat de kool is toegevoegd mag de soep maar 3-5 minuten koken, anders wordt de kool te zacht.
Als er borsjtsj overblijft, neem dan steeds de benodigde hoeveelheid af. Warm deze op, maar breng deze niet aan de kook.
De lekkerste borsjtsj is die van gisteren….