zoeken
actie

Moldavië

Het armste land van Europa

Moldavië is een republiek in Oost Europa. Het land grenst in het noorden, oosten en zuiden aan de Oekraïne en in het westen aan Roemenië. De hoofdstad van Moldavië is Chisinau. Moldavië is het armste land in Europa

38% van de bevolking moet rondkomen met minder dan € 1,65 per dag. Naast de armoede is ook de corruptie, die in alle lagen van de samenleving aanwezig is, een groot probleem. Als gevolg van de werkloosheid woont en werkt ongeveer een kwart van de bevolking in het buitenland. De prachtige natuur in dit land staat in contrast met de harde werkelijkheid. Alcoholverslaving is hierdoor een veel voorkomend probleem.

Een ernstig gevolg van de armoede in Moldavië is het hoge aantal Moldavische kinderen dat door de ouders verlaten wordt. Volgens een rapport van Unicef wordt er in Moldavië dagelijks tenminste 1 kind jonger dan zeven jaar verlaten door zijn of haar ouders. Deze kinderen worden opgevoed in kindertehuizen. De meeste kinderen die opgroeien in kindertehuizen zijn geen wees, maar hebben ouders die niet voor ze willen of kunnen zorgen. Het opgroeien zonder ouders of andere familie brengt vaak psychische en emotionele ontwikkelingsstoornissen mee.