zoeken
actie

Roemenië

Prachtig land

Roemenië is een prachtig land. Het land ligt in het zuidoosten van Europa. Het is bijna zes keer zo groot als Nederland. In Roemenië wonen naar schatting ruim 22 miljoen mensen. Roemenië grenst in het noorden aan de Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië, in het zuiden aan Bulgarije, en in het zuidwesten aan Servië en Hongarije

Roemenië is een zeer interessant land met vele verschillende gezichten op zowel maatschappelijk, cultureel als natuurlijk gebied. Dat maakt dit land juist zo uniek. Een land van glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, een wijds landschap en eeuwenoude dorpen en steden.

Veel armoede

Achter de façade van natuurschoon gaat echter veel armoede schuil. Roemenië is in 2007 toegetreden tot de Europese Unie. Dat lijkt heel wat, maar de sociale en economische situatie laat nog steeds te wensen over. In december 1989 viel het communisme. Ceausescu werd afgezet en terechtgesteld. Op dat moment begon de moeizame overgang van het communisme naar een democratie. Ook al is er de laatste jaren veel verbeterd, de verschillen tussen rijk en arm blijven groot. Wat is gebleven is het enorme gebrek aan ongeveer alles. En wat er wel te koop is, is voor het grootste deel van de bevolking onbetaalbaar. De arme bevolking van Roemenië heeft onze hulp nog steeds nodig.