zoeken
actie

Scholing Janosi

Heropening van de school
 

Twee jaar geleden sloot de kampschool in Janoshi, omdat de dorpsschool te weinig leerlingen had. Nu blijkt dat de kinderen uit het zigeunerkamp Janoshi niet meer naar school gaan. Op de dorpsschool worden ze gepest en buiten gesloten. Het verschil tussen zigeuner en Oekraïner lijkt helaas te groot.

Zigeunerkinderen in Janoshi leven in mensonterende omstandigheden. Soms met acht personen samen, leven deze families in huisjes van drie bij drie meter. In de zomer is het verzengend heet, in de winter bar en koud. Buiten is de blubber en het vuil. Binnen de aangestampte grond en lage hut plafonds. Dagelijks brood is geen vanzelfsprekendheid. Onderwijs is een luxe slechts voor enkele kinderen beschikbaar. Er is een groot verschil tussen de dorpsschoolkinderen en de kinderen van het kamp. Om dat verschil te overbruggen bood de kampschool een oplossing.

Maar de kampschool moest dicht. De dorpsschool had te weinig leerlingen en moest klassen opheffen als de kinderen van het kamp niet ingeschreven werden op de dorpsschool. De dorpsschool erkent nu dat er een probleem ligt, maar ziet geen mogelijkheid de kinderen van het kamp een veiliger omgeving te bieden. De kampschool is de brug tussen ongeschoolden en de Oekraïense onderwijs-standaard. Zowel dorpsschool als lokale overheden hebben ingestemd met heropening van de kampschool.

Daarom willen we de kampschool vanaf september openen. Twee professionele leerkrachten zullen onderwijzen. Omdat de inschrijving bij de dorpsschool van kracht blijft, moeten alle kosten van de kampschool echter uit sponsoring komen. Per leerling een kostenpost van €12,50 per maand. Op de school krijgen veertig kinderen in twee groepen elke dag les.

Leren met een lege maag is geen pretje. Daarom wordt het leerplan aangevuld met een gaarkeuken. De kinderen krijgen elke dag één warme maaltijd als zij naar school komen. Op die manier verhogen wij de aanwezigheid tot honderd procent! Dit komt neer op €10,- voor twintig warme maaltijden per kind per maand!

Voor scholing mét maaltijd komen de kosten op een totaal van €22,50 per kind per maand. Wij hopen dit jaar te starten met 40 kinderen.

Het onderwijsplan in Janoshi is onderdeel van een plan tot totale transformatie van het kamp. Afgelopen jaar werden enkele huizen herbouwd, zijn waterpompen geplaatst en is de basis voor een nieuwe weg aangelegd. Een interkerkelijke groep uit Eindhoven heeft hierin het voortouw genomen. Zonder onderwijs blijft het kamp verstoken van verdere ontwikkeling. Daarom doen wij hierbij een dringende oproep: Laat de kinderen van Janoshi leren!

Bekijk meer over dit project via http://youtu.be/iw6nVWUvpCQ

U kunt uw gift overmaken op:
NL93INGB0000003584
t.n.v. St Children’s Relief
o.v.v. ‘21543 Scholing Janoshi’