zoeken
actie

Begeleid wonen Roemenie

Uit het kindertehuis de straat op

De meisjes groeien op in een kindertehuis. Als zij 18 jaar zijn, moeten zij dit verlaten. Zij komen op straat terecht. Zij hebben een laag niveau. Ze zijn emotioneel beschadigd door het verleden. Inmiddels zijn ze jonge vrouwen geworden.

Miniboerderij

Voor deze ex-straatmeisjes hebben Elles van der Beek en Erica Hijkoop een begeleidwonenproject opgezet in de regio Iasi. Op de miniboerderij leren de meiden huishoudelijke vaardigheden. Ze werken in de tuin en met de dieren. Elles en Erica zoeken naar mogelijkheden om hen te laten integreren in de maatschappij. Zo heeft een van de meiden inmiddels een baantje als keukenhulp binnen het tafeltje-dek-je-project voor ouderen.

Dierenverzorger

Vlakbij de boerderij is een kinderboerderij opgezet. De meiden werken daar nu als dierenverzorger. Ook leiden zij mensen rond. Ze kunnen er hun liefde voor dieren kwijt en hun sociale vaardigheden bijschaven. De kinderboerderij is voor de kinderen in de stad een leuk uitje.

Ongekende heelmeesters

‘De komst van onze hond en later ook van de poezen heeft een ongekende uitwerking op onze meiden. De levens van deze volwassen personen zijn getekend door verlating en afwijzing. Zij hebben een nogal onaangepaste en agressieve levensstijl ontwikkeld. Met hun asociale gedrag beschermen zij hun emoties. De huisdieren blijken echter wonderlijk door dit harnas heen te kunnen breken. Waar wij soms uren zitten te praten om een lichtpuntje in een diepe put te creëren, kan een spinnende poes ineens de mist op doen trekken. Gewoon door zich lekker op schoot te nestelen.’