zoeken
actie

Gaarkeuken, Moldavie

Een sociale ontmoetingsplaats

Een sociale ontmoetingsplaats voor de allerarmste. Op deze plaats kun je even je zorgen vergeten. Hier ontvang je liefde en aandacht, een luisterend oor. Hier vind je een arm om je schouder en een beetje begrip. Iemand die je hand vastpakt, wanneer je niet meer verder kunt. Iemand die een stukje met je mee wil lopen totdat je het weer zelf kunt.

Op deze plaats ontvang je die zo essentiële warme maaltijd waar je iedere keer weer naar uit kijkt. Dit is de betekenis van een gaarkeuken voor veel kinderen en bejaarden in Moldavië

Het Levende Brood

Een voorgangerechtpaar in Moldavië is zeer begaan met hen die aan de rand van de samenleving leven. Zij verzorgen maaltijden en bezoeken kinderen en ouderen thuis. Zij werken hierin samen met verschillende instanties zoals de gemeente, scholen en maatschappelijk werk. Zij hebben voor ieder een bemoedigend woord, verlenen praktische hulp en delen het woord van God. Hun gaarkeuken is een toevluchtsoord voor velen, waar niemand naar omkijkt.

Liefde en aandacht

“Drie kinderen woonden bij een moeder die alcoholist is. Zij waren getraumatiseerd toen zij voor het eerst naar de gaarkeuken kwamen. Ze spraken niet en maakten geen contact met anderen. Zij zaten bang en angstig in een hoekje. Met veel liefde en aandacht veranderden zij. Zij konden zich ontspannen en luisteren naar de bijbelvertelling. Zij gingen weer naar school en bezochten de kerk.”