zoeken
actie

Studiefonds

Nauwelijks kansen

In het dorpje Slobozia leven veel gezinnen onder erbarmelijke omstandigheden. Er is geen geld om de kinderen een beroepsopleiding te laten volgen. De ouders hebben geen of slecht betaald werk. Sommigen krijgen een kleine uitkering. Ze kunnen hun kinderen nauwelijks onderhouden. Vaak hebben ze schulden. De toekomst van hun kinderen ziet er somber uit. Zonder een opleiding hebben ze nauwelijks kans op de arbeidsmarkt. Een goede opleiding vergroot deze kans aanzienlijk. Dit betekent inkomen en daardoor een verbetering van de leefomstandigheden.

Doorstuderen

Anders dan in Nederland kunnen deze jongeren echter niet rekenen op een studietoelage van de regering. Vanwege de grote afstanden verblijven de jongeren vaak intern op het onderwijsinstituut. Dit betekent hoge kosten voor kost en inwoning. Wanneer ze wel thuis kunnen blijven wonen, zijn er hoge reiskosten. Deze kosten moeten zij zelf betalen, evenals de studiematerialen.

Het studiefonds biedt jongeren te mogelijkheid om verder te studeren. Alleen door goed onderwijs kan de vicieuze cirkel van armoede doorbroken worden.

Een geopende deur

“Ik ben 21 jaar. Als jong meisje ben ik besmet met het HIV-virus. Hierdoor kon ik mijn school niet afmaken. Niemand accepteerde mij. Ik zou nooit kunnen trouwen. Iedere keer als ik iets wilde ondernemen, sloten alle deuren. Mijn grootste wens is om onderwijzeres te worden. Ik ben blij dat ik weer naar school ga. Tot nu toe was ik teleurgesteld, ik had geen hoop en was depressief. Ik realiseer me nu dat God ook van mij houdt en dat Hij een nieuwe deur heeft geopend. Lees meer..”