zoeken
actie

Gezinsbegeleiding Slobozia

Achtergrond

Het dorpje Slobozia ligt in het noordoosten van Roemenië. De wegen zijn van leem. Na een regenbui veranderen ze in een modderpoel en zijn ze onbegaanbaar. Hier leven de Roma-zigeuners. Ze zijn erg arm. Hun gezinnen zijn groot. De ouders zijn vaak ongeschoold. Zij wonen in kleine, vuile en vochtige huizen. Zonder toilet. Zonder stromend water. In het dorp staan enkele waterputten. De hygiënische omstandigheden zijn zeer slecht. De zigeuners eten eenzijdig en onvoldoende. Er is niet genoeg om alle kindermondjes te voeden. De Roemeense bevolking negeert hen.

Gericht op het hele gezin

Het werk in Slobozia is niet alleen gericht op de kleuters en de tieners, maar op het hele gezin. Wij hebben gemerkt, dat ook de ouders behoefte hebben aan meer voorlichting en onderwijs. Zij zien het gebrek aan werk voor de kinderen in het dorp als een groot probleem. In de toekomst willen wij meer voor hen doen. Wij hopen ook werkprojecten te starten. In Slobozia werken wij samen met de kerk.

Rebecca

‘Als tieners hebben wij een dag doorgebracht met onze moeders. Dat is zo’n bijzondere ervaring! Ik kan het bijna niet omschrijven. Want thuis hebben wij nooit tijd om met elkaar te praten. We zijn altijd alleen maar druk bezig om het werk af te krijgen dat gedaan moet worden. Ik ken daarom mijn moeder niet echt goed. Tijdens het moeder-dochterprogramma luisterden we naar Gods Woord. Het mooiste moment was toen moeders en dochters voor elkaar gingen bidden. Dit doen wij thuis nooit. Het raakte mij diep in mijn hart.’